Türk Dili ve Edebiyatı Ders Çalışma Stratejileri

DERSİN İŞLENİŞİ
Okuma alışkanlığı kazanamamış bir bireyin çağdaş yaşam koşullarında üretken, düşünmeyi bilen ve bunu ifade edebilen, diline ve kültürüne hâkim sorumlu bir vatandaş olması mümkün olabilir mi? Bölüm olarak cevabını aradığımız bu temel soruya edebiyatın, aydınlık ve yaratıcı yönüyle cevap verebileceğine inanıyoruz. Bu anlayışla, Türk ve dünya edebiyatının seçkin örneklerini ders içinde eleştirel yöntemlerle inceliyoruz. İncelemelerimizi ise, dönem içinde öğrencilerle birlikte seçtiğimiz kitaplardan oluşan bir listeye bağlı kalarak gerçekleştirmekteyiz.
9, 10 ve 11. sınıflarda, derslerimizi Türk ve dünya edebiyatından seçtiğimiz nitelikli metinler üzerinde araştırma-inceleme, yorum yapma ve çeşitli düşünme teknikleri (analitik, yapısal..) kullanarak işlemekteyiz. Bunun yanında öğrencilerimizin eksikliklerini tamamlayan, yanlışlarını düzeltmeyi amaçlayan denetleyici yöntemler uygulamakta veya bu tür durumları gidermek için ek çalışmalar (haftalık ve günlük ödevler, hafta içi veya hafta sonu düzenlenen tamamlayıcı çalışmalar.) düzenlemekteyiz.
12. sınıf öğrencilerinin sınav döneminde olduğu göz önünde bulundurarak ders içeriklerini YKS çalışmalarıyla zenginleştirmekteyiz. YKS’nin ilk aşaması olan TYT’de anlam ve dil bilgisi üzerine yapılan çalışmalarda kısa sürede daha çok soru çözme üzerine taktiksel yöntemler öğretilirken, ikinci aşama olan AYT’de daha çok yazar-eser-dönem üçgeninde dersler işlenmektedir. Konulara yönelik yaprak test, ders içi tarama sınavları, soru bankalarından yaptığımız ödevlendirmeleri ve deneme sınavlarını bu hazırlıkların temel materyalleri olarak kullanmaktayız.